İDA ULTRA 36K RUN ZEUS KOŞUSU

İDA ULTRA 36K RUN ZEUS KOŞUSU

Genel Bilgiler;

İda Ultra Run Zeus 36k koşusu, Run Zeus mitolojideki ismiyle İda Mountains (Kaz Dağları) içerisinde düzenlenen Edremit Körfezi’nin büyüleyici manzarası eşliğinde, zeytin bahçeleri arasında koşulan bir kış patika yarışıdır. Parkur 36km uzunluğunda, 1475+m irtifa kazanımı olup Yeşilyurt Köyünden başlayarak, eski Altınoluk Köyünde sonlanmaktadır. Parkur içerisinde bir dere geçişi olup, 2 adet CP noktası bulunmaktadır. Süre sınırı 7 saat olan bu parkurda, keyifli koşular dileriz.

Katılımcı Yorumu

İda Ultra 36k Run Zeus Koşusuna 2023 yılında katılım gösterdim. 2023 yılında trail yarışmalarına biraz daha fazla katılım göstermek istedim. Yılın son yarışmasını da İda’da koşmak istedim. Parkur gerçekten zorlayıcı olup, parkuru 5 saat 10 dakikalık bir sürede tamamladım. İlk CP olan Adatepe Köyünden sonra kalf kasları bölgesinde yaşadığım kasılmalar nedeniyle 4 saat 30 dakikalık hedeflediğim zamana ulaşamadım. Yaşadığım sıkıntı nedeniyle 1.CP’den 2.CP’ye giderken beni 48 kişi geçmiş. Ama yine de daha ciddi bir sakatlık yaşamadan da parkuru tamamladım. Bu da benim için ayrı bir mutluluk kaynağı oldu. Parkurla alakalı bilgilendirmelere gelecek olursam, aşağıda detaylı olacak şekilde yazmaya çalışacağım.

Parkur Yeşilyurt Köyü’nden başlıyor. Köyden itibaren 2,3 km çıkış olup bunun köy içi bölümü taşlı yol olup devamı toprak yol şeklindendir. Sonrasında inişe geçilen parkurda toprak yol 7,5. km ye kadar devam ediyor, sonrasında asfalt bölüm başlıyor ve iniş devam etmektedir. Parkurun 10. km civarında sağa doğru hafif bir çıkış var. 11.km de su noktası olup o noktadan itibaren soldan toprak yola geçiş yapılıyor. 11,5. Km ye kadar toprak yoldan indikten sonra sağdan patikaya giriş yapılıyor ve Adatepe Köyüne 500m ye kadar çıkış olup oldukça sert bölümdür. 14,8 km ye kadar yokuş devam etmektedir. Adatepe Köyüne son 500m kala iniş başlıyor ve inişle birlikte Adatepe Köyü meydanında 1.CP noktasına geliyorsunuz. Adatepe Köyünden sonra 1,1 km kadar bir çıkış söz konusu. Bunun 700 metresi Adatepe Köyüne inilen yerle aynı olup, 700m sonrasında sağdan patikaya doğru bir 400m daha tırmanış devam etmektedir (16,7.kmye kadar). Sonrasında parkur 16,7.kmden 19,5.km ye kadar iniş olarak devam etmektedir. İnişten itibaren 21. Km ye kadar parkur düz devam etmektedir. Bu düz kısımda parkurun 20.kmsine denk gelen bölümde Mıhlı Deresinden geçiş yapıyorsunuz. Yer yer diz üstü seviyesinde sudan karşıya geçerken dikkatli olmanızda fayda var. 20,7.km de yeniden suya girip yıkılmış köprüye çıkılması gerekiyor. Köprünün sağından veya solundan çıkış yapılabilmekle birlikte soldan çıkış sağa göre biraz daha rahat diyebilirim. Su seviyesine bağlı olarak siz geçerken yine dikkatli olunuz. Bu bölümden biraz daha ilerledikten sonra 1metre kadar teknik bir iniş mevcut. Bu noktada profesyonel gönüllüler bulunmakta olup, iniş sırasında destek olmaktadırlar. Desteksiz inmemenizi ve dikkatli olmanızı tavsiye ederim. 21.kmde taş köprü geçişi var. Burada fotoğraf çekilmenizi tavsiye ederim. Köprüden itibaren biraz çıkış başlayıp sonrasında ufak bir iniş mevcut. 22,9.kmden 24,5.kmye kadar çıkış, sonrasında 26,5.kmye kadar iniş şeklinde devam etmektedir. 26.kmde dere yatağına gelip kum zeminde koşmaya başlıyorsunuz. 26,5.kmde dereden karşıya geçiş söz konusu, o geçiş fark edilemeyip düz devam edilebiliyor. Ben de yerdeki ayak izlerini takip etmemden dolayı fazladan bir 50m kadar devam edip sonrasında geri dönerek parkurun geçişini buldum. Bu noktada bu sene oldukça fazla kişi düz devam etmiş. Bu noktada dikkatli olunuz. Bu geçişten sonra yani 26,5.kmden sonra yarışın en ciddi ve en uzun çıkışı başlamaktadır. 26,5.kmde başlayan yokuş 33,3.kmye kadar devam etmektedir. Aralarda küçük düzlükler ve inişlerde vardır. 29,4.kmde Doyran Köyünde 2.CP noktası bulunmaktadır. 33,3.kmden itibaren yarışında bittiği 36,1.km olan eski Altınoluk Köyüne kadar iniş olup, bu inişin tamamı kilit taş şeklindedir. Bu inişin bazı bölümleri ise oldukça dik olup yorgunluğu da göz önünde bulundurup iniş sırasında dikkatli olmanızda fayda var. Eski Altınoluk Köyü Meydanında parkur tamamlanmaktadır.

İda Ultra Run Zeus 36k parkuru bilgileri, kullanılan malzeme ve tüketimler;

  • Garmin Enduro saatin ölçümüne göre 36,03km mesafe ve 1467m irtifa kazanımı olmuştur.
  • Parkur oldukça sert olup, su geçişleri ile uzun bir süre ıslak ayaklarla koşmak durumunda kalıyorsunuz.
  • Parkuru Kalenji XT7 trail koşu ayakkabısı ile koştum. Kiprun koşu çorabı ve tozluğu kullandım.
  • Çanta olarak Evadict 5lt koşu yeleğini kullandım. 2 adet 500mllik Kalenji soft suluklarım vardı.
  • Koşuda 4lt su, 3 wup jel, 4 wup tuz tableti, 3 wup elektrolit tableti, 2 tane Züber bar ile birlikte CP noktalarında limon, soda vb. atıştırmalıklar tükettim.
  • Güre’den servislerle yarışın başlangıç noktası Adatepe Köyüne ve yarışın bitiş noktası olan eski Altınoluk Köyünden Güre’ye yine servisler mevcuttur. Eğer yanınızda koşmayan birileri yoksa arabayı Güre’de bırakmak en mantıklı çözümdür. Ya da tercih size kalmaktadır. Ne yapmak istiyorsanız yapabilirsiniz 😊

*CP(Check Point) : Uzun mesafeli koşu yarışlarında, organizasyonun belirlediği ve kayıtlarında belirttiği bu noktalarda katılımcılara yiyecek, içecek, sağlık malzemesi, sağlık hizmeti, drop bag vb. hizmetler sunulur.

Comments

Bir Cevap Yazın

error: Content is protected !!